A weboldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Adataid teljes biztonságban kezeljük. Engedélyezed a sütik használatát?

Izotóniás italok

Minden olyan por formájú kiegészítő, amely nagyjából fele-fele arányban tartalmaz minőségi szénhidrátokat és fehérjéket. Szó szerint a étkezés helyettesítésére lettek megalkotva. Ha nincs időd egy komplett menü elfogyasztására de nem szeretnéd, hogy izmaid leépüljenek és sóvárogjanak tápanyagok után ez számodra az ideális megoldás.

Kerékpározás után, melynek során a vizsgált sportolók testtömegük 3 %-át vesztették el az izzadás által - összehasonlították az ásványvíz, a cola és egy izotóniás ital fogyasztása után mért elektrolit - és folyadékürítést vizeletből. Azt találták, hogy az ásványvíz nem pótolta mennyiségileg a folyadék- és elektrolitvesztést, mivel ásványvízből nem tudtak annyit inni a kerékpárosok, amennyit elvesztettek az izzadtsággal, így negatív elektrolitmérleg alakult ki. Cola esetében pedig azt találták, hogy a sportoló mennyiségileg sokkal többet ivott, mint amennyi folyadékot valójában elvesztett, viszont mivel a kóla erőteljes vizelethajtó hatású koffeintartalmának köszönhetően, ezért jelentős folyadék- és elektrolitvesztés jött létre a vizeletürítésen keresztül, melynek következménye - úgymint az ásványvíz esetében - negatív elektrolit-egyensúly lett. Egyedül az izotóniás ital fogyasztása eredményezett pozitív elektrolit-egyensúlyt.
Mit nevezünk izotóniás italnak?


Az izotóniás ital nevét onnan kapta, hogy az emberi sejtekben és vérben lévő sótartalommal megegyező mennyiséggel rendelkezik. Ozmolaritása 280-320 mosm/l közötti. Az ennél nagyobb ionkoncentrációjú oldatot hipertóniásnak (ozmolaritása 320mosm/l feletti) nevezzük, melynek képviselői az üdítők, tej- és tejes italok. Annak az italnak, melynek az izotóniás italénál alacsonyabb az ionkoncentrációja, hipotóniás oldatnak nevezzük (ozmolaritása 280 mosm/l alatti). Ide tartozik a víz.

Rendezés: