A weboldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Adataid teljes biztonságban kezeljük. Engedélyezed a sütik használatát?

Akadályozó tényezők a diétában !? Győzd le őket !!

Akár már elkezdted a nagy szálkásítást, akár még csak tervezés alatt áll, elképzelhető, hogy előbb-utóbb lesznek olyan szakaszok, amikor megakadsz, pedig te mindent jól csinálsz. Nézzük, mik a leggyakoribb akadályozó tényezők, amik keresztül húzhatják a számításaidat.

Tovább olvasom!

Olyan nincs, hogy szeretnél lefogyni, mert ezt akarni kell. 

Helyre kell tenni magadban, mennyire akarod ezt az egészet. Vannak olyan pontok az életedben, amikor nem fogod tudni teljes erőbedobással végigcsinálni, mert nem vagy a topon lelkileg, sok a munka, sok a tanulnivaló, vagy kevés a pénz. Ez az egyik véglet. A másik, amikor minden külső körülmény klappol, csak fejben nincs rendjén valami. Mindenki képes lefogyni. Sokkal egyszerűbb, mint izmot építeni. Tény viszont, hogy van, aki már attól is fogy, ha két pizza helyett egyet eszik meg, van, aki pedig szédeleg a szénhidrátéhségtől, de csak nem megy lefelé a testzsírszázaléka. Ilyenkor szokás a rendkívül divatos testtípusokkal takarózni, miszerint „én endomorf vagyok, úgyse fog menni”. Mi úgy gondoljuk, az utolsó szempont a testalkat, már csak azért is, mert igen ritka a tisztán egy típusnak a jegyeit hordozó ember. Mindenből ki lehet hozni a maximumot, ha ki akarod.

A végéről indítasz

Az sem ritka, ha annyira hajkurászod a végeredményt, hogy a diéta első lépéseit egyszerűen kihagyod. Fogod magad, és leveszed a 3 g ch/tskg-t 0,5-re és aránylag hamar leamortizálod a tested. Mi történik ilyenkor? Természetesen fogysz, és annak függvényében, hogy miként bánsz a fehérjével és az aminosavakkal, több-kevesebb izmot is veszítesz akár. Hamar kezdesz el szenvedni, viszont az első 5 kiló után beáll a fogyás, és tovább kéne szorongatni a kalóriákat. De hova? Ilyenkor túl sok lehetőséged nincs, maximum még több aerob és zsírégetők bevetése, de nem ez a legokosabb megoldás. Szorítkozz tehát a fokozatosságra, hiszen saját magadat segíted vele. Ha 3g ch/tskg volt a tömegelő mennyiséged, indulj kettőről, majd idővel csökkentsd. Nem kell megijedni, ha nem indulj be egyből a dolog, hisz ott a következő hét, majd akkor. Inkább az elején kísérletezz, mint a hajrában akadj meg.

Belassult az anyagcseréd

Következesség ide vagy oda, előbb utóbb a szervezeted megszokja, hogy relatíve alacsony kalóriabevitelből kell fenntartani magát. A tested egy okos rendszer, viszonylag hamar rááll egy programra, és úgymond „kiismeri” azt. Ragaszkodik a kis raktáraihoz, és egyáltalán nem érdekli, hogy akarsz kinézni. 

Lelassítja az anyagcserét, ezzel is védelmezve a zsírt. Legegyszerűbben úgy tudod kijátszani ezt a folyamatot, hogy ciklizálod a szénhidrátbevitelt, azaz nem egyenletes mennyiséget fogyasztasz nap mint nap belőle, hanem váltakoztatod azt. Így lesz majd egészen magas, közepes és nullához közeli napod is, amivel újból beindul a zsírégetés.

Izmot veszítettél

Ez némileg hasonló az előző helyzethez, hiszen lelassul a zsírégetés, és leginkább akkor kell erre gondolni, ha eleve ott motoszkál a fejedben a gondolat, hogy talán nem figyelsz eléggé a fehérje és aminosav bevitelre. Ugyanis ha ezekből nem kap eleget a szervezet, akkor energiaforrásnak fogja tekinteni az izomzatodat. Miért? Mert egyrészt sokkal könnyebben történik a fehérjék bontása, mint a zsíré, értékes tápanyag a szervezet számára, valamint még könnyebb célponttá válik, ha nem védelmezi a megfelelő tápanyagbevitel. Edzés után nyugodtan mehet dupla adag fehérjeturmix, de ne feledd el reggel sem! Aminosav téren pedig az a jó hírünk van, hogy nem lehet őket túladagolni, BCAA tekintetében nem igaz az, hogy a kevesebb több. Persze egy fél kilós kiszerelést ne fogyassz el egy héten belül, de nyugodtan mehet belőle napi 20 g is akár, ha megteheted. Biztos, ami biztos.

Nem minden zöldség jó, amit a zöldségesben árulnak…

De minden jó zöldséget árulnak a zöldségesben. Sokan hanyagul értelmezik a zöldség fogalmát, és válogatás nélkül fogyasztják őket, holott nem mind alkalmas a diétához. A népszerű mexikói zöldségkeverék például tömegelés alatt belefér, de diétában nem működik. Mert mi is van benne? Kukorica, zöldborsó és sárgarépa. A répa még az elején csak-csak elmegy, de a diéta előrehaladtával egyre inkább kiesik. A borsó és a kukorica viszont a te szempontodból semmire sem jó. A köznyelvben a hüvelyesek is zöldség számba mennek, tehát a babfélék, a csicseriborsó, a lencse… ezeket mi ch-forrásnak tekintjük elsődlegesen. 

Hiába van egy 150 g csirke+30g rizs- étkezésed, ha eszel mellé egy kompótostálnyi lóbab salátát. Tehát a fenti hüvelyesek jók, csak nem a rizs mellé, hanem a helyett. A legegyszerűbben úgy választhatod ki az ideális diétás zöldségeket, hogy tudod a titkot- a nagy részük tényleg zöld. Spenót, jégsaláta, uborka, cukkini, tök, brokkoli, spárga… mind kiválóan helytállnak.

Végezetül

Ha már ott tartasz, hogy van miről lepucolnod a zsírt, akkor minden bizonnyal tisztában vagy azzal, hogy mindent mérlegen mérünk, diétában kiváltképp. Tudod, hogy nincs szálkásítós edzés, egyszerűen talán azért változtatsz, mert kevesebb az energiád, hiszen ilyenkor már nagy csodák nem történnek. Nem újdonság az sem, hogy aerob edzést kell végezni, nem rohangászni, és előbbiből minimum 3* 60 perc kéne. Túl sokat nem lehet végezni belőle. Mindezek mellett, ha a fentieket számításba veszed, semmi nem akadályoz meg abban, hogy valóra váltsd azt a fizikumot, amit –reálisan- elképzeltél magadnak.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus